Öppettider

  • Vardagar 8-22
  • Lördagar 9-22
  • Söndagar 10-22
  • Helgöppet

Sparhallens historia

Sparhallen grundades av Max och Ingalis Sirén i januari 1981 i gamla Edoverken i Strandnäs. Men före det hade Max och Ingalis ett långt entrepresnörsverk i ryggen.

Under åren 1973 och 1974 drev makarna Sirén Bomarsunds Camping och Café Grenadjären tillsammans med Erik-Gunnar Eker. Redan 1974 öppnade Siréns Matboden MiniMax på Skillnadsgatan nära hamnterminalen. Tack vare en fördelaktig växelkurs på kronan såldes stora mängder charkuterivaror till svenska besökare. År 1975 byggde de landets troligen lyxigaste minigolfbana strax norr om Arkipelag (MiniMax Minigolf), som låg där kongress- och kulturhuset Alandica idag finns.

1976 startades livsmedelsbutiken Hemköp i Backeberg tillsammans med Max' bror Rudy Sirén. Makarna Sirén drev även MiniMax Hyrcykel med framgång i över tio år innan verksamheten såldes till Rolf Nordlund, som drev uthyrningsverksamheten vidare under namnet RoNo Rent.

Sparhallen öppnar

I januari 1981 grundades Sparhallen av Max och Ingalis Sirén i gamla Edoverken i Strandnäs. Sortimentet bestod huvudsakligen av non-food och torra livsmedel. Inköpen gjordes redan då direkt från tillverkaren eller från importören - utan mellanhänder. Det fanns inga färskvaror. Det gavs heller ingen kredit. Makarna Sirén hade tagit ett helt nytt handelskoncept till Åland genom den "discountverksamhet" som utmanade den dåvarande handeln.

I oktober 1985, när Sparhallen öppnade på sin nuvarande plats, hade gränshadelsverksamheten minskat avsevärt och dessutom rådde ett kärvare handelsklimat rent generellt. Det visade sig snabbt att lågpriskonceptet gick hem hos ålänningarna och den stora köphallen norr om Mariehamn blev snabbt välbesökt.

I mars 1998 satsade Sparhallen på en första utbyggnad söderut och de nya utrymmena reserverades för färskvaror. De nya avdelningarna för mejerivaror, charkuterivaror samt frukt och grönt lockade till sig även kunder som tidigare inte hade handlat hos Sparhallen. 

I mars 2003 stod nästa utbyggnad klar, även denna gång i form av en expansion söderut och delvis även västerut, för att få ytterligare butiks- och lagerutrymmen.

I slutet av 2011 fattade Sparhallens ägare MiniMax Ab beslut om att satsa på ett fullskaligt köpcentrum i direkt anslutning till Sparhallen. Köpcentret Maxinge Center byggdes på rekordtid och Maxinge Center kunde öppnas den 25 april 2013.

I maj 2018 sålde familjen Siréns bolag MiniMax Ab bolagen Sparhallen Åland Ab och Maxinge Ab till Trivsel Ab.

Vid inledningen av av 2019 inleder Sparhallen ett fördjupat samarbete med den svenska kedjan Willys. Det innebär att Sparhallen breddar sitt utbud av livsmedel och en rad nya varumärken såsom Garant och Eldorado lanseras på den åländska marknaden.

Som ett led i bolagets miljöarbete bygger Sparhallen tillsammans med Maxinge Ab vid i början av 2023 Ålands största solcellsanläggning på fastighetens tak.

 

 

Kontakt

Sparvägen 1
22100 Mariehamn
Tel: +358 (0)18 31 420
Fax: +358 (0)18 31 425
info@sparhallen.ax

Om Sparhallen

Vår affärsidé är att vår matkasse ska vara billigast på Åland genom inköp direkt från tillverkare och leverantörer.

Maxinge

Sparhallen - en del av Maxinge!